top of page

רצף אירועים שלילי הביא לשנאת סיכון בשווקים

השווקים רעדו בחודש ספטמבר לאחר מספר אירועים מתגלגלים שאינם מוצאים פתרון, ההרגשה כי הבנקים המרכזיים עדיין לא מצאו פתרון והאגרסיביות בשווקים תימשך.


רצף של אירועים שליליים הביאו לגל של שנאת סיכון בשווקים הפיננסיים. רוסיה סיפחה שטחים באוקראינה, התפתחות שהופכת את הסיכוי להסדר קרוב לקלוש. צינור הגז נורדסטרים 1 חובל, והסיכוי לגז רוסי בחורף למדינות אירופה הפך גם הוא לקטן. האינפלציה הייתה גבוהה מהציפיות הן בארה"ב והן באירופה, והבנקים המרכזיים, תחת תחושה של איבוד שליטה, המשיכו להיות ניציים. הצעדים שנקטה ממשלת בריטניה לתמיכה במשקי הבית ושצפויים להביא להגדלת החוב הממשלתי (הפחתה של מס ההכנסה והגדלת הסבסוד לאנרגיה), נתפסו כפחות אחראים, וליבו את הירידות בשווקים. במקביל לירידות החדות במרבית מדדי המניות בעולם נרשמה גם עלייה בתנודתיות בשווקים ומדד ה- VIX חצה את רף 30 הנקודות לראשונה מזה שלושה חודשים. תמחור הנכסים והנדל"ן בעולם הושפע מעשור של ריביות אפסיות, ונזילות גבוהה שהושפעה ממדיניות הבנקים המרכזיים. התמונה עתה מתהפכת, וכשריבית המשכנתאות בארה"ב נושקת ל- 7%, זה רק עניין של זמן עד שנראה את ירידות המחירים בשוקי המניות מחלחלות גם לנדל"ן בארה"ב ובאירופה.


בסיכום השבועי, מדד המניות הגלובלי ירד ב- 2.6% והשלים ירידה של 8.8% בחודש ספטמבר. מתחילת השנה ירד מדד זה בשיעור של 27%. בארה"ב, מדדי דאו ג'ונס, S&P500 ונאסד"ק ירדו בשבוע החולף בכ-2.8% בממוצע, והשלימו ירידה ממוצעת של כ-10% בחודש ספטמבר. בגוש האירו, הירידות השבועיות היות מתונות יותר, כאשר יורוסטוקס 50 ירד בכ-1.0%. חרף הטלטלות במהלך השבוע, מדד FTSE 100 בלונדון ירד "רק" ב- 1.8%. ירידות חזקות במיוחד נרשמו באסיה, בהובלת המדדים בדרום קוריאה, טייוואן, יפן והונג קונג בשיעורים ממוצעים של כ-5.0%. הדולר הוסיף כאמור להתחזק מול מרבית המטבעות המובילים בעולם. מתחילת אוגוסט התחזק הדולר האמריקני בשיעור ממוצע של כ- 8.5% מול היין היפני, הפאונד הבריטי, הדולר הקנדי והדולר האוסטרלי. האירו הוסיף להיחלש עד לרמה של 0.98 מול דולר ארה"ב.





ארה"ב: למרות ההתמתנות במחירי הסחורות וההובלה, האינפלציה מוסיפה לעלות. מדד ההוצאה לצריכה פרטית, PCE, הכולל את מחירי המזון והאנרגיה עלה באוגוסט ב- 0.3% וב- 6.2% ב-12 החודשים האחרונים. רכיב הליבה של מדד ה- PCE, האינדיקטור המועדף ע"י הפד, עלה באוגוסט ב-0.6% והשלים ב-12 החודשים האחרונים עלייה של 4.9%. נתון זה היה מעל התחזית של 4.7%. על רקע נתונים אלה, סגנית ראש הפד, לייל בריינרד, הצהירה שהעלאות הריבית חייבות להימשך על מנת למתן את הלחצים האינפלציוניים. למרות שיעור האינפלציה הגבוה, נראה כי הציפיות לאינפלציה לטווח הבינוני והארוך מעוגנות היטב. הציפיות לאינפלציה משוק האג"ח לחמש שנים ירדו השבוע מ- 2.18% ל- 2.14%. במקביל, מסקר אמון הצרכנים של אוניברסיטת עולה שמשקי הבית צופים אינפלציה ממוצעת של 2.7% לחמש שנים, הנתון הנמוך מזה יותר משנה.


ארה"ב: האינדיקטורים הכלכליים לפעילות הכלכלית, בעיקר לצריכה הפרטית, מצביעים על התרחבות מתונה בפעילות. הזמנת מוצרים בני קיימא ירדה באוגוסט ב-0.2% אך ללא כלי רכב נרשמה בה עלייה של 0.2% בדומה לציפיות. ההכנסה הפרטית הפנויה עלתה באוגוסט ב-0.3% וההוצאה הפרטית גדלה ב-0.4%, עם עלייה ריאלית של 0.1%. שיעור החיסכון הפרטי מתוך ההכנסה הפנויה נותר ברמה נמוכה של 3.5%. מדדי אמון הצרכנים (מישיגן והקונפרנס בורד) רשמו החודש עלייה נוספת מרמת השפל שנרשמה בחודשים האחרונים.


שוק הנדל"ן בארה"ב: ירידת מחירים חודשית לראשונה משנת 2012. העלאות הריבית של הפד והעלייה בתשואות בשוק ההון הובילו לעלייה ניכרת בריבית הממוצעת על משכנתאות. הריבית הקבועה ל-30 שנה על משכנתאות הגיעה לרמה של כ- 7.0%. העלייה החדה בריבית המשכנתאות כבר החלה לצנן את שוק הדיור, ואכן ראינו בחודשים האחרונים ירידה ניכרת ברמת העסקאות. עם זאת, באוגוסט נרשמה עלייה חדה ומפתיעה ברכישת דירות חדשות, שהגיעה לאחר מספר חודשים של ירידה בעסקאות. מנגד, החוזים לרכישת דירות הוספו לרדת גם באוגוסט ורמתם נמוכה ב-22.5% מאוגוסט אשתקד. להתמתנות בפעילות בשוק הנדל"ן התווסף החודש גם שינוי מגמה במחירים, ולראשונה מאז שנת 2012 נרשמה ירידה חודשית במחירי הדיור, ומדד קייס-שילר למחירי הבתים ב-20 הערים הגדולות בארה"ב ירד בחודש יולי ב-0.4%. ירידת מחרי הנדל"ן בארה"ב מתווספת למגמה דומה שכבר נצפתה במספר מדיניות כמו קנדה, וניו זילנד וגם בבריטניה נרשמה החודש לראשונה עצירה בעליית המחירים.

העלאות הריבית בארה"ב צפויות להימשך ותשואות האג"ח הממשלתיות מוסיפות לעלות. התשואה לשנתיים עלתה מ- 4.21% ל- 4.28% והתשואה לעשר שנים עלתה מ- 3.69% ל- 3.83%. במהלך השבוע התשואה לפדיון על אג"ח ממשלת ארה"ב לעשר שנים חצתה, לזמן קצר, את ה- 4% בפעם הראשונה משנת 2008. על פי החוזים העתידיים, קיימת הסתברות גבוהה להעלאת ריבית של 0.75% ע"י הפד ב- 2 בנובמבר. הציפיות בשוק ההון לריבית בסוף השנה הן בין 4.25% ל- 4.50%, ולמרץ 2023 בין 4.5%-4.75%.

bottom of page